برگ

غنچه

صادرات گل محمدی از جمله محصولات ارز آور از طریق صادرات اسانس، گلاب و غنچه خشک در بازار‌های هدف شامل کشور‌های اروپایی و حاشیه خلیج فارس است.
گل محمدی نام نوعی گل رز است که از برخی نمونه های آن گلاب می‌گیرند. این گونه از رز مقاومت بالایی در مقابل کم‌آبی دارد و در شهرهای بزرگ به خوبی رشد می‌کند. گل محمدی درختچه ای برگ‌ریز است که ارتفاع آن به ۲.۲ متر نیز می رسد و شاخه های آن با خارهای تیز و محکمی حفاظت می شود. گل‌ محمدی طیف رنگی از صورتی روشن و متوسط تا سرخ روشن دارد.

محصول عمده گل محمدی، گلاب، اسانس و گلبرگ خشک می‌باشد، که از آن‌ها در صنایع دارویی، عطرسازی، فراورده‌های بهداشتی و آرایشی و صنایع غذایی استفاده می‌شود. مصارف دارویی آن بیشتر در درمان دردهای رماتیسمی، قلبی، تقویت اعصاب و معده و رفع بعضی از سردردها بوده و در تهیه شربت مربا و در صنایع شیرینی‌سازی و تهیه بستنی نیز استفاده می‌شود.

عنبر گل به عنوان یکی از فراورده‌های صنعت گلابگیری، مایع سیاهی است که در پایان عملیات تقطیر همراه با تفاله گل‌ها در دیگ به جای می‌ماند و جهت درمان‌های عضلانی مناسب است. دم کرده گلبرگ‌های خشک شده اثر درمانی برای تقویت اعصاب، برطرف کردن بیماری‌های گلو و دهان است. در هندوستان موم گل محمدی، گل روغن و گل قند تهیه می‌شود.

علاوه بر عطر استثنایی این گیاه ارزشمند، خواص دارویی آن نیز از دیرباز شناخته شده بود. بقراط حکیم آنرا برای دردهای معده، روده، گوش درد، دندان درد و ترمیم زخم تجویز می کرد. عصاره گلبرگ آن برای زخم های دهان، سردرد، گلودرد و به عنوان تب بر و همچنین در رفع بی خوابی و درمان استفراغ استفاده می گردید.
اسانس گل محمدی از پیچیده ترین فرآورده های معطر است که در آن حدود ۵۰۰ ترکیب وجود دارد و هنوز بسیاری از ترکیبات آن شناسایی نگردیده است، به همین دلیل رعایت اصول برداشت و استخراج اسانس و گلاب در گل محمدی از اهمیت ویژه ای برخوردار است چرا که در غیر اینصورت بسیاری از ترکیبات ظریف و ارزشمند آن در معرض تخریب قرار می گیرند.

چین، آلمان، هند، ایتالیا، امارات، افغانستان، پاکستان، هنگ کنگ چین، اسپانیا و عراق دارای بیشترین پتانسیل صادراتی گل محمدی در آسیا می باشند.
روسیه نیز با توجه به روابط تجاری خوب با ایران مقصد صادراتی مناسبی است.
کشورهای ترکیه، آمریکا، فرانسه، ژاپن، بلژیک، کانادا و قطر نیز متقاضی این گل پرخاصیت هستند.

کشورهای دارای پتانسیل مقصد صادرات گل محمدی از ایران چین، هند، ایتالیا، افغانستان، اندونزی، آمریکا، تایلند و مالزی می باشند.
بازار کشورهای آلمان، امارات، پاکستان، اسپانیا، عراق، روسیه، ویتنام و فرانسه برای صادرات گل محمدی اشباع شده است و انتخاب آن ها نمی تواند ارزآوری مناسبی داشته باشد.

بهترین مقصدهای صادرات گل محمدی از ایران با توجه به میزان پتانسیل صادراتی و آسان بودن روابط تجاری دو کشور را کشور چین، هند و ایتالیا دارا هستند.

ایران نزدیکترین ارتباط صادراتی را با عراق دارد.

بازار آمریکا بیشترین ظرفیت تقاضا را برای صادرات این محصول دارد.

چین بیشترین تفاوت بین پتانسیل صادرات و صادرات واقعی را از نظر ارزش نشان می دهد، ظرفیت باقیمانده صادرات به ارزش ۸۴۷٫۰ هزار دلار است